Fedras

Šta je FEDRAS?


FEDRAS je najznačajnija kulturna manifestacija u našoj opštini i zauzima veoma značajno mesto u Republici kada je u pitanju pozorišni amaterizam. FEDRAS tradicionalno počinje 14. Oktobra na dan opštine, a završava se 22. oktobra. Sada već 50 godina, vlada veliko interesovanje za ovaj prestižni festival.

Svi projekti, seoskih amaterskih pozorišta, koji imaju produkciju u tekućoj godini, prolaze više selekcija u svojim pokrajinskim i okružnim selekcijama, a samo najbolje konkurišu za selekciju FEDRASA

Centar za kulturu opšine Malo Crniće kao organizator festivala a opština Malo Crniće kao generalni pokrovitelj Festivala, u saradnji i Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije, u ovoj godini biće ponosni domaćin 50-og po redu festivala, čiji je osnovni zadatak, unapređivanje i podizanje, umetničkog kvaliteta amaterskih pozorišnih predstava. Programskim delom FEDRASA rukovodi Umetnički savet, na čelu sa Predsednikom umetničkog saveta, Umetničkim direktorom i direktorom Centra za kulturu.

Zadatak Umetničkog saveta je da imenuje selektora festivala, koji po pravilniku festivala, mora biti stručno lice (reditelj ili dramaturg), koji selektira predstave i odabira one koje svojim kvalitetom, umetničkom vrednošću, zaslužuju da budu uvrštene u program FEDRASA.

Umetnički Savet imenuje žiri festivala koji čine profesionalci iz oblasti pozorišne umetnosti. Takođe, po odluci Umetničkog saveta i Upravnog odbora Centra za kulturu, organizuju se i propratne manifestacije: likovne izložbe, promocije knjiga, promocija časopisa „Stig“ i dr.