Premijerno odigrana predstava „Prosjačka opera“ u izvedbi OAP „Branislav Nušić“


„Čuj Vili“ je rečenica kojom je započeta premijera predstave „Prosjačka opera“ u izvedbi OAP „Branislav Nušić“ iz Malog Crnića. Predstava po tekstu Vaclava Havela, a u režiji Nevene Rakočević, premijerno je izvedena na Vidovdan 28.06.2021. godine.

Radnja u „Prosjačkoj operi“ dešava se u 18. veku, ali to ne utiče na njenu aktuelnost. Кao svaki dobar tekst, stalno je živ i aktuelan. Predstava „Prosjačka opera“, izvedena je premijerno i u „Ateljeu 212“ u Beogradu, u režiji Ljubomira Draškovića, daleke 1983. godine. Posle veoma duge pauze, igrana je u zaječarskom pozorištu na „Danima Zorana Radmilovića“, koju je režirao reditelj Narodnog pozorišta u Beogradu, Božidar Đurović.

U susret obeležavanju pedesetogodišnjice trajanja Festivala dramskih amatera sela Srbije, OAP „Branislav Nušić“ iz Malog Crnića je izabralo ovu predstavu, jer je predstavlja dobru priču, koja teži da rasvetli probleme koje ima svako društvo , zbog čega se tumači da se bavi celim čovečanstvom i da je „opšteljudska“.

Uloge u predstavi su tumačili: Miroslav Mitrović, Bojana Mitrović, Dragana Aleksić, Miroslav Milutinović, Tamara Jovanović, Valentino Oljača, Nemanja Pavlovski, Miloš Ivić, Dragana Кostić Milutinović, Nikola Pavlovski, Zoran Živković, Anđela Ćirković, Ljiljana Milanović i Mile Marinković.

Idejno rešenje scenografije muzike i kostima dala je rediteljka Nevena Rakočević, dok je o svetlima brinuo Nenad Đorđević.